KAMEN


DEKORATIVNI KAMEN

U našoj ponudi imamo i dekorativni kamen, koji po svom izgledu ne zaostaje za originalnim kamenom. Dekorativne zidne obloge se mogu pronaći u uzorcima kamena, imitacije stare cigle te starih dasaka za pod. Njihova debljina ovisi o modelu i kreće se od 2 do 4 cm. U svom sastavu, dekorativni kamen se sastoji od smjese bijelog cementa, kamene prašine, lomljenog kamena i aditiva. Kao takav dobro podnosi vremenske prilike i ukoliko je stručno postavljen, ne dolazi do vidljivih promjena tijekom višegodišnje izloženosti.

Po svojim tehničkim karakteristikama, dekorativni kamen možete postavljati na unutarnju i vanjsku površinu zida. Površinu zida je potrebno premazati impregnacijom, te kamen lijepiti fleksibilnim ljepilom i to tako da se ono nanese na zid i preko cijele površine kamena.

Može se postavljati i i na dimnjake i kamine ukoliko temperatura zida ne prelazi 70°C .

Kamen se postavlja na zatvorenu fugu i preporuča se postavljanje bijelim lijepilom, osim kada se radi o tamnom uzorku kamena.

Dekorativni kamen se čisti usisavačem, mekanim četkama, te otopinom octa i vode u omjeru 1:5 ukoliko se pojavi salitra, kojoj je potrebno 2-3 godine da vlažnost iščezne iz kamena.

kamen

 

KAMEN

Postoji puno vrsta kamena, što prirodnog, što umjetnog. Izrađuju se u debljini od 1, 2, 3 cm i više. Ovisno o njihovoj debljini, od njih se izrađuju:

Kamen dijelimo na osnovnu podijelu: mramor i granit.

Mramor (latinski iz grčkog) je stijena nastala metamorfozom karbonatnih prolita (sedimentnih stijena vapnenaca i dolomita) pri uvjetima povišene temperature i litostatskog tlaka. On je zrnate (granoblastične) strukture i homogene teksture, sadrži kalcit i/ili dolomit, a od primarnih nečistoća u sedimentu nastaju metamorfni minerali (fosferit, pirokseni, tinjci).
Upotrebljava se za unutarnju upotrebu i namijenjen je za stambene prostore, te u kiparstvu i graditeljstvu. Lako se reže, obrađuje i polira.

Granit je kamena magmatska stijena, bojama od ružičaste do tamnosive, sa srednjim krupnim kristalima. On je gotovo uvijek masivan, čvrst i tvrd zbog čega je vrlo raširena njegova uporaba kao građevinskog materijala i ukrasnog kamena. U domovima se upotrebljava samo u detaljima.

 

Mramor

 

Granit